10 Kerstmis DIY - doe het zelf kerst en polaroids

10 leuke kerstmis DIYs met Polaroid

10x Supersimpel doe-het-zelven voor Kerst met Polaroid

Het is weer zover: de kerst komt eraan. Kerstkaarten schrijven, kwijlende kerstfilms, kerstbomen optuigen, veel te veel eten bij het kerstdiner, verplichte familiebezoekjes,en natuurlijk een traantje wegpinken bij All You Need is Love. Heerlijk.

Ik ben al als een dolle naar zolder en naar de Action gerend om zoveel mogelijk lampjes bij elkaar te sprokkelen en mijn woonkamer helemaal vol te hangen. Als mijn vriend mijn enthousiasme niet een beetje zou temperen zou ik waarschijnlijk een heel kerstlandschap voor de vensterbank hebben staan.

Één van de fijnste dingen met kerst is dat we even iets minder hoeven. Dit is zo ongeveer de enige keer per jaar dat ik mensen hoor over puzzelen, kerststukjes maken, spelletjes spelen en andere manieren van tijddoding waar je normaal nóóit aan toe zou komen. En ook voor doe-het-zelven! Heerlijk toch, met een rood wijntje en wat knutselspullen ‘lekker fröbelen’. God ik klink als mijn oma.

Maar dat maakt niet uit want het is bijna kerst! En om jullie op weg te helpen met het kerst-gefröbel, hier 10 supertoffe kerst DIYs met polaroid foto’s.

1. Een minimalistisch kerstcadeau met polaroid

Kerstmis DIY - doe het zelf kerstcadeau en polaroid
Kerstmis DIY - doe het zelf kerst en polaroid

Ik hou van de scandinavische look van dit cadeau. Ik vond hem op deze blog over een minimalistische kerst. Natuurlijk horen de overdaad aan goud en glitters ook bij kerst, maar toch heeft dit dezelfde warme uitstraling terwijl het toch nét wat stijlvoller staat onder de kerstboom. Bijvoorbeeld om tijdens de familiekerst duidelijk te maken voor wie het cadeau is: toch net wat creatiever dan een naam! En hoe simpel is het? Men neme wat kraftpapier, een plakbandje, een leuk touwtje en een polaroid.

Heb je geen polaroid camera? Je kunt ook zelf de foto’s printen of laten afdrukken met een witte rand, en die als een polaroid uitknippen. Als je zorgt dat de onderste rand nét iets breder is, kun je hier nog tekst op kwijt en krijgt het die authentieke polaroid-look.

2. Adventkalender voor kerst met polaroids

Kerstmis DIY - doe het zelf met kerst en polaroid

Deze is toch fantastisch? En té simpel. Met deze Adventskalender wordt het aftellen tot kerst toch net even wat leuker. Alles wat je nodig hebt is wat polaroids (wederom, kunnen echte polaroids zijn van een Fujifilm Instax Mini, of zelf afdrukken), een bord van kurk, hout of karton, zwart tape en een lichtsnoer.

 

De cijfers kun je kopen als stickers. Of koop stickerpapier en knip ze zelf uit. Daarna is het een kwestie van knippen en plakken, wat nog leuker wordt met wat washitape of gouden plakband. De credits voor deze gaan naar Radbags adventkalender!

 

3. Kleed je kerstboom aan met polaroids

Deze Kerst DIY is ook heel erg simpel, maar zó leuk. Kerst gaat toch om mooie herinneringen, een fijne tijd met familie en samen zijn. De esthetiek van polaroids past hier helemaal bij. Zo hangen je mooiste herinneringen als polaroids in de kerstboom.

Je kun de polaroid foto’s heel gemakkelijk ophangen met kleine wasknijpertjes. Zelf vind ik het leuker als de polaroids hangen, net als kerstballen. Dan kun je een touwtje of lintje aan de polaroids maken en die weer vastmaken met een knijpertje of gewoon om een tak hangen. 

Ik vind vooral de rechter een leuke variant: polaroids gemaakt van kraftpapier! Hierbij knip je polaroid-vormpjes uit stevig kraft-papier of bruin karton. Tussen twee van deze vormjes maak je een foto (of twee, zodat hij dubbelzijdig is). Je plakt het geheel aan elkaar en je hebt je eigen kraft-polaroid voor in de kerstboom. Of voor één van de andere kerst DIY’s verderop in dit artikel! 

4. Persoonlijke kerstballen met polaroid

Kerstmis DIY - doe het zelf kerstbal met polaroids
Kerstmis DIY - doe het zelf kerstbal met polaroid

Leuk als cadeau, of voor je eigen kerstboom: een persoonlijke kerstbal. In de voorbeelden een geniale manier om je zwangerschap bekend te maken aan familie, of om mensen te bedanken voor hun aanwezigheid tijdens je winterbruiloft. 

Knutsel een polaroid in de kerstbal, voeg er wat glitters of figuurtjes aan toe: ét voila! Hier kun je het beste fotootjes af laten drukken of zelf printen, want ze moeten redelijk klein zijn. Op de achterkant kun je eventueel nog een lieve boodschap drukken of schrijven. Shop wat transparante kerstballen om zelf te vullen, en maak de polaroid erin met ijzerdraad of dun (gouden of zilver) draad. Eenvoudig, maar superleuk toch? Je kunt ze ook kant en klaar hier shoppen.

Wil je meer uitgebreide uitleg? Lees de blog over een DIY kerstbal van Unicorns and Fairytales.

5. DIY kersttak met polaroids

Kerstmis DIY - doe het zelf kersttak met polaroid

Deze doe-het-zelf heeft ook weer zo’n Scandinavische uitstraling. Rustig, maar sfeervol. Het fijne aan deze is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Ben jij helemaal van de glitters en tierelantijntjes? Hang dan wat gouden draad, kerstballen en andere kerstaccessoires aan de tak. Houdt je juist meer van rust? Hou het dan dicht bij het voorbeeld.

Wat je eventueel nog kunt doen is kleinere wasknijpertjes gebruiken, of gewoon kerstbal-haakjes door de foto prikken en daar het touwtje omheen lussen.

6. DIY muur-kerstboom met polaroid

Kerstmis DIY - doe het zelf kersttakken met polaroid
Bron: Instagram

Geen ruimte voor een kerstboom? Of geen zin in het optuigen? Of wel, maar wil je nóg meer kerstgevoel in je huis? Dan is dit een geweldige oplossing. Verzamel wat takken van een kerstboom, bijvoorbeeld door de kerstboom van je ouders of zus kaal te knippen ;). Of ga zelf naar het bos om takken te verzamelen! Een andere optie is naar de kerstbomen-boer of tuinwinkel en daar wat takken te vragen. 

Deze knip je op maat en maak je aan de muur. Dit kan met ducttape, zo lang je er geen zware dingen aan hangt.  Hier hang er wat polaroids aan. Wil je het op de onzichtbare manier doen zoals hier op de foto? Knip wat stukjes touw en plak deze met een lusje aan de achterkant van de polaroid. Zo kun je de polaroids aan de kersttakken hangen. 

7. Kerstboom van polaroids aan je muur

Kerstmis DIY - doe het zelf kerstboom van polaroids
Kerstmis DIY - doe het zelf kerstboom van polaroid

Als je geen ruimte hebt voor een kerstboom, of het teveel gedoe vindt, zijn er veel manieren om zelf een soort van kerstboom na te maken. En dit kan perfect met polaroids. Het voorbeeld met de kerstboom afgedrukt op polaroids is natuurlijk fantastisch! Maar ook erg veel werk. Een simpelere oplossing is om persoonlijke polaroids te verzamelen en in de vorm van een kerstboom op te plakken. Combineer dit met een lichtsnoer en je hebt tóch een kerstboom in huis!

 

8. DIY Kerstmuur met polaroid

Kerstmis DIY - doe het zelf kerst lichtsnoer met polaroids
Kerstmis DIY - doe-het-zelf kerst met polaroids

Als je geen ruimte hebt voor een kerstboom, of het teveel gedoe vindt, zijn er veel manieren om zelf een soort van kerstboom na te maken. En dit kan perfect met polaroids. Het voorbeeld met de kerstboom afgedrukt op polaroids is natuurlijk fantastisch! Maar ook erg veel werk. Een simpelere oplossing is om persoonlijke polaroids te verzamelen en in de vorm van een kerstboom op te plakken. Combineer dit met een lichtsnoer en je hebt tóch een kerstboom in huis!

 

9. Polaroid flessenpost in de kerstboom

Kerstmis DIY - doe het zelf met kerst flesje en polaroid

Dit idee is één van de originelere en in vind hem zó schattig. Een mini-polaroid in een flesje. Met een persoonlijke boodschap erbij. Dit flesje staat leuk in de kamer, maar kun je ook met een touwtje in de kerstboom hangen. Wat je doet is een foto heel klein dubbelzijdig afdrukken op fotopapier, met op de achterkant een boodschap. Of nog een foto. Lukt het niet om dit dubbelzijdig te doen? Print dan op gewoon papier en lijm beide zijden aan elkaar.

 

Rijg er een touwtje doorheen en maak dat touwtje vast aan de dop van het flesje met een haakje. Gooi wat glitters en andere kerst-accessoires in het flesje. Vouw heel voorzichtig de foto een beetje samen om hem door de hals van het flesje te krijgen, en doe de dop erop. Zo hangt jouw eigen polaroid als flessenpost in je kerstboom! Leuk als kerstcadeau of kerstkaart, maar ook voor jezelf.

10. Polaroids als kerstkaart

Kerstmis DIY - doe-het-zelf Kerstkaart met polaroids

Een foto als kerstkaart, van jou en de ontvanger, of van één van jullie lievelingsdingen of plekken: persoonlijker dan dat wordt het toch niet? Laat foto’s drukken van jezelf in kerstsferen, of een andere foto per ontvanger. Je kunt hier een filter overheen maken (bijvoorbeeld met …), zodat het net wat meer op een authentieke polaroid lijkt. Vervolgens knip je de foto uit in de vorm van een polaroid en schrijf je jouw boodschap voor en achterop!

 

Teveel gedoe? Er zijn tegenwoordig ook veel kaartjes te koop in de vorm van polaroids, zoals deze van Holland Kaarten. Kies hier een sfeervolle van uit, doe wat grote confetti of nepsneeuw erbij in de envelop en je hebt ook een heel origineel kerstkaartje!

Aan de slag met deze Polaroid Kerst DIYs!

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren! Dus, slinger een kerstmuziekje aan, zet de open haard aan, schenk een wijntje in, zet wat chocolaatjes op tafel en aan de slag! Laat je me weten wat het resultaat is?

10 Kerstmis DIY - doe het zelf kerst en polaroid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *